'Акт на безсмислен терор' е убийството на руския посланик в Турция


'Акт на безсмислен терор' е убийството на руския посланик в Турция

 

Анкара и Москва са убедени, че убийството на дипломата е целяло подкопаване на руско-турските отношения и възпрепятстване на решаването на конфликта в Сирия.


Руският посланик Андрей Карлов в Турция беше убит в понеделник вечерта в Анкара. Престъпникът е изстрелял няколко изстрела в гърба на дипломата, докато той изнасял реч по време на церемонията по откриването на фотоизложбата, посветена на Русия.
Ранени са и трима турски граждани, а нападателят е убит малко след нападението.


Анкара и Москва заявяват, че целта на убийството на дипломата е подкопаване на руско-турските отношения и възпрепятстване на решаването на конфликта в Сирия. Убийството на  Андрей Карлов е извършено във времето на възстановяване на двустранните отношения след месеци на влошаване, в навечерието на срещата на външните министри и Министерството на отбраната на Руската федерация, Турция и Иран в Москва, където във вторник се очаква да бъде обсъдена ситуацията в Сирия. Руският и турски президенти Владимир Путин и Ердоган се споразумяха за съвместно разследване на нападението. Група експерти от Русия ще летят за Турция днес.


Изстрелите са прозвучали по време на речта на Карлов при откриването на изложба "Русия, от Калининград до Камчатка в очите на пътешественика" в Центъра за съвременно изкуство в турската столица. Както министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу, посланикът е бил откаран в болница "Гювен", където, въпреки липсата на признаци на живот, е бил реанимиран.


Убиецът е 22-годишният полицай Мевлут Мерт Алтънташ. Турските медии предполагат, че стрелецът е свързан с поддръжници на проповедника Фетхуллах Гюлен, който Анкара, обяви за организатор на опита за преврат през юли в страната. Канал CNN Türk изказва мнение, че Алтънташ вероятно е свързан с терористичната група "Джебхат ен-Нусра". Това предположение се базира на лозунгите, които крещял убиеца. Официално потвърждение на тези предположения няма.


Самият Гюлен осъди убийството на Карлов като го нарече инцидента "чудовищен акт на тероризъм" и изрази съболезнованията си към народа на Русия. Опозиционерът призова турските власти да извърши щателно разследване на трагедията и да се предприемат мерки за предотвратяване на подобни атаки в бъдеще.


Трима турски граждани са били ранени при инцидента. От Министерството на вътрешните работи съобщават, че една жена е била изписан от болница, а другите двама са с по- тежки наранявания и са оставени за по- продължително лечение.


Според последните данни, за убийството на Карлов са арестувани петима души , включително родителите и сестрата на Алтънташ. Арестите са станали в град Соук в Айдън (Западна Турция), от роднините на убиеца са иззети електронни устройства.
Руският президент Владимир Путин в понеделник вечерта проведе срещата в Кремъл с ръководителите на Министерството на външните работи, Службата за външно разузнаване и Федералната служба за сигурност, Сергей Лавров, Сергей Наришкин и Александър Бортников. Той нарече убийството на посланика провокация, насочена към разрушаване на нормализирането на руско-турските отношения и старанието да се установи мир в Сирия.


"Отговорът на това може да бъде само един- засилване на борбата с тероризма и престъпници ще го чувстват върху себе си", - каза Путин.
Държавният глава нареди да се засили защитата на турската дипломатическа мисия в Русия и подчерта необходимостта да се получи уверение за сигурността на руската дипломатическа мисия в Анкара. Путин също така настоя участниците да " направят предложения за укрепване на сигурността на руските дипломатически мисии в чужбина."
Руският премиер Дмитрий Медведев в интервю с министър председателя на Турция Бинали Йълдъръм, нарече убийството на Карлов "извънредна ситуация в международните отношения". На страницата си в социалната мрежа Facebook , Медведев заяви, че атаката няма да остане ненаказана. 


Убийството на Карлов е осъдено от целия свят. Съветът за сигурност на ООН прие декларация, в която нарече инцидента терористична атака и призовават за намиране и подвеждане под отговорност на извършителите, организаторите и спонсорите. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също осъди убийството на руския дипломат, което той счита за "безсмислен акт на терор."

Атаката в Анкара е осъдена и от Съединените щати. Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази готовност да съдейства в разследването на "подлата атаката" към руския дипломат. Новоизбраният президент на Доналд Тръмп категорично осъди убийството, извършено, по думите му, "от радикалния ислямски тероризъм." 
Съболезнования за смъртта на Карлов изразиха ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, правителството на Великобритания, Франция, Германия и много други държави.

Андрей Карлов беше на 62 години. Посланик на Турция е от лятото на 2013 г., преди това е служил като посланик в КНДР (2001 до 2006). Преди това той е бил заместник-директор и ръководител на Консулския отдел на Министерството на външните работи на Руската федерация (от 2007 г. до 2013th).

Путин заяви, че Карлов е бил блестящ дипломат, който се радвал на много добра репутация и уважение от ръководството на Турция и други политически сили. "Андрей беше много интелигентен, кротък човек, аз знам, че не е слух, защото го познавам лично, и по време на последното ми пътуване до Турция тази есен той ми отдели внимание през цялото пътуване, придружаваше ме постоянно." - каза президента.
 

0

Add comment

Load More

Новини Стара Загора Новата перла в репертоара на Старозагорския драматичен театър

Новини Стара Загора В Стара Загора липсват подготвени кадри за бизнес сектора

Водещи Новини Слави Трифонов с ултиматум към народните представители относно референдума!

Новини Стара Загора Старозагорец спечели престижната титла Пожарникар на годината за 2016

Водещи Новини Държавата прави спешна проверка на ТЕЦ - овете в страната!

Новини Стара Загора Портретът на български владетел, нарисуван от старозагореца Гюдженов, ще украси Лувъра

Здраве и Красота Зимата засилва агресията у нас

Спортни Новини Берое с първа домакинска загуба!

Любопитни новини Признаци,че половинката ви поддържа отношения и с други в социалните мрежи!

Новини Стара Загора 7 000 000 лв за обновяване на парк “Аязмото“ в Стара Загора

Водещи Новини Откриха потънал римски кораб на 1800 години!