Бунт на бежанците! Към Харманли се насочват националисти от цяла България (ВИДЕО)


Бунт на бежанците! Към Харманли се насочват националисти от цяла България (ВИДЕО)

 

Жандармерията в Харманли, прилага всички необходими мерки за да потуши бунта на бежанците в лагера. Недоволството на мигрантите е по повод въведената категорична забрана да напускат очертанията на лагера в който са настанени. Към настоящият момент, харманлийският лагер е обитаван от над 3 000 души.

В знак на протест, бежанците палят дюшеци и гуми, чупят прозорците и разрушават обзавеждането. Веднага след като е бил подаден сигнал, на мястото са пристигнали представители на органите на реда, жандармерията и пожарната, които заобградили лагера от всички страни и се опитали да потушат разбунтувалите се мигранти, които ги целили с камъни и ги удряли с подръчни материали.

Към този час, представителите на реда не са използвали срещу мигрантите водното оръжие, с което разполагат. Не са употребили и силови мерки. Персонала, обслужващ бежанският лагер е силно притеснен от случващото се. Много от работещите там са успели да избягат през страничните входове. Всички са изключително изплашени от надигналите се на бунт чужденци и от начина по който се опитват да наложат мнението си.

По време на размириците тежко е пострадал полицейски служител. Разгневени бежанци са го ударили с метален прът. Веднага му е била оказана спешна медицинска помощ на място и към момента не е хоспитализиран.

Преди няколко дни, лагерът бе поставен под карантина. Причината е, че жителите на град Харманли се опасяват, че мигрантите са носители на опасни зарази и разхождайки се свободно в града, създават сериозен риск за здравето на всички. Притесненията на местните произлизат от факта, че мнозина от бежанците имат видими рани по телата си.

Афганистанските бежанци продължават да отказват преговори със специално подготвената за целта група. Искането на бежанците е да имат свободно придвижване в града. Те категорично отказват да се съобразят с временно наложената в лагера карантина, според която по никакъв повод не бива да напускат приемателния център.

На 20 ноември /неделя/, жителите на града отново излязоха на протест и изразиха единодушно желанието си лагерът незабавно да бъде закрит, а шефът на Държавната агенция по бежанците – Петя Първанова и временния началник на приемателния център Димитър Захариев, да подадат оставките си. По време на шествието, се включиха стотици граждани, който заплашиха с гражданско неподчинение и със затваряне на магистралата. Това бе третият протест в Харманли, за последните 2 месеца.

Припомняме, че в бежанският лагер в Харманли обитателите са предимно от Афганистан, а България не е задължена да приема на територията си, хора с такъв произход.

Пресцентърът на Министерството на здравеопазването, съобщи, че в края на миналата седмица, експертите от Военномедицинската академия, са извършили специализирани медицински прегледи на живущите в лагера, но масова зараза така и не е била установена. Общо 128 са заболелите мигранти, които са били прегледани от лекарите. От тях 106 са от Афганистан, 12 от Сирия, 8 от Ирак и един от Иран.

В заключението си медиците уточняват, че има само един случай на заболял от лайшманиоза, което според тях не представлява заплаха за възникването на епидемиологичен риск.

Динко от Ямбол, станал известен със залавянето на незаконно влизащи в страната ни бежанци и с връзването на ръцете им със свински опашки, също се включи в протеста на харманлии. Динко заяви, че към град Харманли вече се насочват националисти от цяла България.

Преди час, г-жа Първанова пристигна в бежанският лагер. Към момента тя не е коментирала събитията от днес.

Гл. комисар Христо Терзийски, заяви, че ситуацията на територията на лагера е спокойна, въпреки това там все още има полицейско присъствие. Терзийски увери, че органите на реда са предприели всички възможни мерки, за да не бъдат допуснати сериозни инциденти в регистрационно-приемателния център в Харманли и за да не бъде нарушен обществения ред в града.  

 

0

Add comment

Load More

Новини Стара Загора Новата перла в репертоара на Старозагорския драматичен театър

Новини Стара Загора В Стара Загора липсват подготвени кадри за бизнес сектора

Водещи Новини Слави Трифонов с ултиматум към народните представители относно референдума!

Новини Стара Загора Старозагорец спечели престижната титла Пожарникар на годината за 2016

Водещи Новини Държавата прави спешна проверка на ТЕЦ - овете в страната!

Новини Стара Загора Портретът на български владетел, нарисуван от старозагореца Гюдженов, ще украси Лувъра

Здраве и Красота Зимата засилва агресията у нас

Спортни Новини Берое с първа домакинска загуба!

Любопитни новини Признаци,че половинката ви поддържа отношения и с други в социалните мрежи!

Новини Стара Загора 7 000 000 лв за обновяване на парк “Аязмото“ в Стара Загора

Водещи Новини Откриха потънал римски кораб на 1800 години!