Бъчварова: Няма данни за заплаха от терористични актове в България! Беше слух!


Бъчварова: Няма данни за заплаха от терористични актове в България! Беше слух!

 

"Искам да успокоя българските граждани, няма данни за подготвен атентат в България. Искам да уведомя, че нашите служби работят за проверка на всяка една информация, която се появи в медиите или по друг начин, за да видят наистина дали има такива процеси или не.", това съобщи външният министър в оставка Румяна Бъчварова в гостуването си в студиото на "Тази сутрин" по БТВ. 

Тя уточни, че посочените вчера от нея думи по повод евентуален атентат на територията на Р. България, са били само разпространена невярна информация. 

Както Новини Стара Загора писа, вчера при повдигане на журналистически въпрос, външният министър съобщи, че има данни за готвена терористична атака по повод Харманли. 

Бъчварова коментира думите на Илияна Йотова по повод отварянето на нови бежански центрове и парите, които са предвидени за тях. Припомняме, че според Йотова това не са 160 милиона. 

"Те са толкова. Г-жа Йотова знае, че са толкова, защото много настрояваше да дойде на откриването на "Фронтекс" и имаше възможност да чуе колко са парите, да чуе европейската оценка за мигрантската криза в България. В четвъртък предстои одобряването на още 50 милиона, което е от друг европейски фонд.", посочи Бъчварова. 

"Избраната Йотова се опитва да компроментира усилията на българското правителство да се справи с мигрантската криза. В общата сума има пари за подобряване на живота на мигрантите и площадки за три крисни центъра за прием за бежанци. Искаме да защитим държавния интерес. Тези пари са искани от премиера, за да можем да гарантираме сигурността на българските граждани", потвърди още тя. 

"Площадката е едно пространство с ограда, което доказва неговата сигурност. Могат да бъдат монтирани палатки и канализация", обясни тя.

"Става въпрос за временни кризисни центрове, а не за постоянно пребиваване. Как да се справим с миграцията?! Да изпратим хора с оръжия срещу беззащитните бежанци или да изпратим професионалисти в центъра да се занимават с тях. БСП построи центровете. Защо сега не ги иска?"

Тя посочва, че в първата площадка ще могат да се съберат едва 200 човека. Основна грешка в Харманли е било, че там са настанени 3000 души. 

"Имаме европейски средства да подобрим тези условия. Европа ни отпуска пари за оборудване, системи за сигурност, за храна, за дрехи и като цяло да ги издържаме.", посочи още Бъчварова. 

Хората няма да имат право да остават там повече от месец. Ако получат статут на бежанци, ще останат, а ако не получат, ще ги върнем в страните им. 

В момента натиска по границите е слаб. За миналата седмица са заловени само двама души. Глупост е, че границата не е пазена добре, защото малко хора са залавяли. Тяхната служба не е свързана с това да ги задържат, а да не ги допускат да преминават границата.

Това не са кризисни центрове, а площадки за временно настаняване!"

0

Add comment

Load More

Новини Стара Загора Новата перла в репертоара на Старозагорския драматичен театър

Новини Стара Загора В Стара Загора липсват подготвени кадри за бизнес сектора

Водещи Новини Слави Трифонов с ултиматум към народните представители относно референдума!

Новини Стара Загора Старозагорец спечели престижната титла Пожарникар на годината за 2016

Водещи Новини Държавата прави спешна проверка на ТЕЦ - овете в страната!

Новини Стара Загора Портретът на български владетел, нарисуван от старозагореца Гюдженов, ще украси Лувъра

Здраве и Красота Зимата засилва агресията у нас

Спортни Новини Берое с първа домакинска загуба!

Любопитни новини Признаци,че половинката ви поддържа отношения и с други в социалните мрежи!

Новини Стара Загора 7 000 000 лв за обновяване на парк “Аязмото“ в Стара Загора

Водещи Новини Откриха потънал римски кораб на 1800 години!