Коледарска благословия за казанлъчани


Коледарска благословия за казанлъчани

 

Коледари огласиха площад „Севтополис“ в центъра на Казанлък с песни и обичаи за здраве и плодородие. Традиционният Фестивал на коледарските състави, организиран от Община Казанлък посрещна почитателите на народните традиции по Рождество Христово под мотото „Добре ми дошли, коледари!“.

С красиви пожелания деца и възрастни, в народни носии, с геги и гевреци, тъпани и гайди съживиха ритуалите край Бъдника. Предпразнично коледарите обсипаха казанлъчани с тържествени наричания за благоденствие. 

Малките коледари от село Розово при народно читалище „Христо Ботев – 1897”, с ръководител Димитър Колев дадоха начало на веселието. Сцената огласиха групи коледари от ОУ "Кулата" - "Шарена гега", с ръководители Снежана Гаргова и Тодор Колев, децата от народно читалище „Хаджи Димитър - 1927“, с.Кънчево и народно читалище „Цвятко Радойнов - 1885“, гр. Крън, с художествен ръководител Елена Гитова. Като млади пазители на българската традиция се изявиха и момчетата от народно читалище „Просвета – 1908“, с.Овощник.

Специални гости в Града на розите бяха коледарите от град Калофер, водени лично от кмета Румен Стоянов и коледарската група от град Карлово, които ритуално се включиха в прогонването на злите сили в навечерието на светлия християнски празник.

С ръмжене на мотори към веселбата на мегдана и щедрата размяна на подаръци се присъединиха рокерите от клуб „Черните рози“ със своята традиционна благотворителна акция.

Заповядайте и утре на площад „Севтополис“, за да се включите в Коледното мегданско хоро, организирано от Община Казанлък и народно читалище „Жар – 2002“, гр. Казанлък!

Честито Рождество Христово! Нека бъдем здрави и благословени!

 

0

Add comment

Load More

Новини Стара Загора Новата перла в репертоара на Старозагорския драматичен театър

Новини Стара Загора В Стара Загора липсват подготвени кадри за бизнес сектора

Водещи Новини Слави Трифонов с ултиматум към народните представители относно референдума!

Новини Стара Загора Старозагорец спечели престижната титла Пожарникар на годината за 2016

Водещи Новини Държавата прави спешна проверка на ТЕЦ - овете в страната!

Новини Стара Загора Портретът на български владетел, нарисуван от старозагореца Гюдженов, ще украси Лувъра

Здраве и Красота Зимата засилва агресията у нас

Спортни Новини Берое с първа домакинска загуба!

Любопитни новини Признаци,че половинката ви поддържа отношения и с други в социалните мрежи!

Новини Стара Загора 7 000 000 лв за обновяване на парк “Аязмото“ в Стара Загора

Водещи Новини Откриха потънал римски кораб на 1800 години!