НЕВЕРОЯТНО!!! "Булсатком" ще изстреля първия български ...


НЕВЕРОЯТНО!!!

 

Преди две години "Булсатком" стартира производството на първия български геостационарен комуникационен сателит. Експерти в областта твърдят, че компанията е само на един тест разстояние от пълната технологична готовност на съоръжението за изстрелване в космоса.

Space Systems/Loral (SSL) – водеща компания в сектора и производител на сателита, потвърди, BulgariaSat-1 е преминал успешно вибрационните тестове, това е една от най-важните фази в комплексния тестови процес.

Сателитите орбитират на около 36 000 км. над планетата Земя, поради което преди изстрелването им в космоса, се налага да преминат през интензивни тестове. Целта на т. нар. вибрационния тест е да симулира екстремалните условия на които сателитът ще бъде подложен при изстрелването.

Максим Заяков - изпълнителен директор на Булсатком и на България Сат, заяви, че при успешен завършек на тази толкова важна тестова процедура практически ще покаже, че до изстрелването на BulgariaSat-1 остава само фазата по тестване на антените.

Към настоящият момент графикът се движи по план и преди края на годината според Заяков ще имат готовност да го изведат в космоса.

Преди да бъде подложен на вибрационния тест, BulgariaSat-1 успешно премина през акустична проверка. Тя помага за допълнителната симулация на условията при изстрелването, и подлага сателита на високо честотни (над 140 децибела) звукови честоти.

До пълната техническа завършеност на модерният сателит  и подготовката му за излитане в космоса, остава единствено фазата по тестване на антените, в специално съоръжение, наричано Compact Antenna Test Range (CATR).

След като бъде изстрелян, BulgariaSat-1 ще е първият български геостационарен комуникационен сателит в историята на страната ни и ще бъде позициониран на българската позиция на геостационарната орбита, осигурявайки директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони.

 На компанията - Space Systems/Loral (SSL), базирана в Силиконовата долина в САЩ е възложено производството на сателита. Планирано е BulgariaSat-1 да бъде изстрелян чрез ракетата-носител Falcon 9 на фирмата SpaceX, до края на тази година. Изстрелването на ще бъде осъществено от НАСА и ще бъде предавано на живо от Кейп Канаверал, Флорида, САЩ.

 

Източник: actualno.com

0

Add comment

Load More

Новини Стара Загора Новата перла в репертоара на Старозагорския драматичен театър

Новини Стара Загора В Стара Загора липсват подготвени кадри за бизнес сектора

Водещи Новини Слави Трифонов с ултиматум към народните представители относно референдума!

Новини Стара Загора Старозагорец спечели престижната титла Пожарникар на годината за 2016

Водещи Новини Държавата прави спешна проверка на ТЕЦ - овете в страната!

Новини Стара Загора Портретът на български владетел, нарисуван от старозагореца Гюдженов, ще украси Лувъра

Здраве и Красота Зимата засилва агресията у нас

Спортни Новини Берое с първа домакинска загуба!

Любопитни новини Признаци,че половинката ви поддържа отношения и с други в социалните мрежи!

Новини Стара Загора 7 000 000 лв за обновяване на парк “Аязмото“ в Стара Загора

Водещи Новини Откриха потънал римски кораб на 1800 години!