Нов метод дава надежда на родителите на деца с аутизъм


Нов метод дава надежда на родителите на деца с аутизъм

 

Придобиването на нови умения от майките и татковците на децата с аутизъм, може да ги превърне в т. нар.  "супер родители", което от своя страна, може да даде добри резултати в процеса за преодоляване на аутизма на детето им, показва дългосрочно проучване.

По време на обучението, родителите, заедно с обучителите, са гледали филми в които специално внимание е било обърнато на това, как те играят със собственото си дете, в същото време обучен терапевт, дава на родителите съвети, за това как да помогнат сами на детето си и как да комуникират с него.

"Това, което се случи е удивително!", разказва Луиза Харисън, която е видяла огромно подобрение в собствения си син Франк.

Според специалистите, получените резултати, са "заслужават силни аплодисменти". Изследването се фокусира върху децата с аутизъм, които често не са в състояние да говоря с родителите си.

За сина на Луиза - Франк, маркер за напредъка му с помощта на метода, е бил уличен фенр. Луиза споделя: "Франк обича да гледа фенерите, поставени на нашата улица, есента е много вълнуващ момент за нас.“

"Преди няколко години до голяма степен той  беше  мълчалив, но откакто работим по новият метод, той започна да говори. Ако преди четири години, някой ми беше казал, че синът ми ще може да каже цяло изречение,нямаше да повярвам.", добавя Луиза.

„Идеята на учените е проста: подобряването на родителските грижи, води до подобряване на социалните умения на децата им.“, коментира д-р Катрин Алдред, терапевт на речта и езика и подчертава, че не бива да бъдат обвинявани родителите. "Приемаме взаимодействието между родителите и детето и когато виждаме някакъв напредък се радваме, но тези деца реално се нуждаят от нещо изключително", каза още тя.

Родителите бяха записани как играят с детето си. Често детето с аутизъм играеше само и те просто присъстваха в стаята. Посредством филмът, на родителите бе показан точно онзи момент, в който се забелязва едва доловимо, как детето с аутизъм се премества да играе с тях.

Специалистите работят с родителите, и им дават умения, за да извлекът най-доброто от тези кратки моменти. Луиза разказва, че благодарение на филмите и насоките на специалистите: "Вие ще забележите неща, които не бихте забелязали в реално време.“

0

Add comment

Load More

Новини Стара Загора Новата перла в репертоара на Старозагорския драматичен театър

Новини Стара Загора В Стара Загора липсват подготвени кадри за бизнес сектора

Водещи Новини Слави Трифонов с ултиматум към народните представители относно референдума!

Новини Стара Загора Старозагорец спечели престижната титла Пожарникар на годината за 2016

Водещи Новини Държавата прави спешна проверка на ТЕЦ - овете в страната!

Новини Стара Загора Портретът на български владетел, нарисуван от старозагореца Гюдженов, ще украси Лувъра

Здраве и Красота Зимата засилва агресията у нас

Спортни Новини Берое с първа домакинска загуба!

Любопитни новини Признаци,че половинката ви поддържа отношения и с други в социалните мрежи!

Новини Стара Загора 7 000 000 лв за обновяване на парк “Аязмото“ в Стара Загора

Водещи Новини Откриха потънал римски кораб на 1800 години!