Повод за гордост: български математици станаха първи в света


Повод за гордост: български математици станаха първи в света

 

Българските математици от СМГ грабнаха първото място в световното състезание по математика.

Учениците от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, по-известна с акронима СМГ, заслужено спечелиха и почетната титла: „Шампиони на шампионите”.

Рано сутринта, младите надежди пристигнаха у  нас, след изморителен полет от Южна Корея. Учениците допълниха колекцията на страната ни, с цели 12 медала, 3 от които златни и 9 сребърни. Талантите донесоха и 2 специални купи. На нашият отбор бе присъдена и престижната титла: „Шампиони на шампионите”, която печели отбора, чиято оценка се изчислява на база средното аритметично, получено  при индивидуалното представяне на всяко от децата в отбора и средната оценка от резултатите на трите двойки участници и резултата от отборното класиране.

Състезанието в Южна Корея е продължило общо 3 часа. Няколко седмици преди световното състезание по математика, учениците са оставали всеки ден, след приключването на учебните часове, за да решават задачи и за да изчистят трудностите. У дома също са обръщали сериозно внимание на задачите и подготовката за математическото състезание.

Въпреки, че много от чуждестранните участници никога не били чували за България, малките математици станаха най-добрите в света и доказаха, че по нищо не отстъпват на децата от останалите страни.

 Учителите, подготвяли за сериозното състезание учениците, в продължение на цяла година и си обясняват големия успех на учениците с това, че за пръв път, условията на текстовите задачи, са били преведени и на български език. Това определено е улеснило българчетата.

Освен учениците от СМГ, днес от Пекин се завърнаха и математиците от столичното 125-то СУ "Проф. Боян Пенев". Младежите от 125-то училище, спечелиха за България цели три медала, както и четири, които се присъждат под формата на специални награди за отборно първенство по математика.

Математиците са изключително развълнувани от успеха, който са донесли на родината ни и с нетърпение очакват следващото математическо състезание, на което имат амбицията отново да станат първи!  

0

Add comment

Load More

Новини Стара Загора Новата перла в репертоара на Старозагорския драматичен театър

Новини Стара Загора В Стара Загора липсват подготвени кадри за бизнес сектора

Водещи Новини Слави Трифонов с ултиматум към народните представители относно референдума!

Новини Стара Загора Старозагорец спечели престижната титла Пожарникар на годината за 2016

Водещи Новини Държавата прави спешна проверка на ТЕЦ - овете в страната!

Новини Стара Загора Портретът на български владетел, нарисуван от старозагореца Гюдженов, ще украси Лувъра

Здраве и Красота Зимата засилва агресията у нас

Спортни Новини Берое с първа домакинска загуба!

Любопитни новини Признаци,че половинката ви поддържа отношения и с други в социалните мрежи!

Новини Стара Загора 7 000 000 лв за обновяване на парк “Аязмото“ в Стара Загора

Водещи Новини Откриха потънал римски кораб на 1800 години!