Рашидов санкционионира собственика на тютюневия склад в Пловдив съборен през март


Рашидов санкционионира собственика на тютюневия склад в Пловдив съборен през март

 

По закон собственика трябва напълно да възстанови освен сградата, така и стенописите на известният художник Вълчан Петров.

Ново административнонаказателно производство бе образувано от Министерството на културата срещу законният собственик на тютюневия склад, находящ се на  ул. „Одрин“ № 8 в град Пловдив. От ведомството на Вежди Рашидов, съобщиха, че склада е бил незаконно съборен тази година през месец март.

Издадената заповед на министъра на културата Рашидов, не е била изпълнена от притежателят на склада, а именно в двумесечен срок да представи и внесе за съгласуване инвестиционен проект за възстановяване на сградата, която е недвижима културна ценност.

Собственикът на тютюневия склад е задължен в срок от една календарна година от датата на съгласуване на проектната документация да възстанови сградата - недвижима културна ценност, във вида преди нейното разрушаване - с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики, съгласно изискваният упоменати в Закона за културното наследство /ЗКН/ и заповедта на министър Рашидов.

Склад на ул.”Одрин” № 8 е разположен в защитена територия и абсолютно всички проектни намеси по реда на ЗКН подлежат на съгласуване.

Относно съдбата на стенописите по стените в едно от помещенията на полусъборения склад, дело на художника Вълчан Петров, Министерството на културата напомня, че тъй като произведенията безспорно, са част от художествените характеристики на тази сграда – паметник на културата, ще се наложи притежателя на собствеността да възстанови и тях. Задължението е фиксирано в Чл. 71 от Закона за културното наследство.

В различни градове у нас и една в Пескара, Италия, творецът Вълчан Петров има над 15 фрески, мозайки и керамики. Негови творби са собственост на колекциите на Национална галерия  в столицата, Градската галерия в София и Градската галерия в градът на тепетата. Произведенията на Петров са собственост на редица музеи и частни колекции в Бразилия, Белгия, Великобритания, Холандия, Мексико,Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Русия, Литва, Канада, Турция, Малта, Гърция, Япония, Франция, Швейцария.

 

Източник: pik.bg

0

Add comment

Load More

Новини Стара Загора Новата перла в репертоара на Старозагорския драматичен театър

Новини Стара Загора В Стара Загора липсват подготвени кадри за бизнес сектора

Водещи Новини Слави Трифонов с ултиматум към народните представители относно референдума!

Новини Стара Загора Старозагорец спечели престижната титла Пожарникар на годината за 2016

Водещи Новини Държавата прави спешна проверка на ТЕЦ - овете в страната!

Новини Стара Загора Портретът на български владетел, нарисуван от старозагореца Гюдженов, ще украси Лувъра

Здраве и Красота Зимата засилва агресията у нас

Спортни Новини Берое с първа домакинска загуба!

Любопитни новини Признаци,че половинката ви поддържа отношения и с други в социалните мрежи!

Новини Стара Загора 7 000 000 лв за обновяване на парк “Аязмото“ в Стара Загора

Водещи Новини Откриха потънал римски кораб на 1800 години!