Роботите на бъдещето ще могат да придобият истински умения (ВИДЕО)


Роботите на бъдещето ще могат да придобият истински умения  (ВИДЕО)

 

Роботите от ново поколение ще могат самостоятелно да определят свои собствени цели и да опитват да имитират човешкият живот. Към настоящият момент те са в процес на разработване, като част от финансиран от ЕС проект, ръководен от италиански учени.

Целта (базирана на автономното учене) е роботите да се научат да развиват уменията си от нулата, както правят децата и да продължат "самостоятелно да генерират" своите цели.

За развитието на ботовете, под инициативата на изследователският проект „FET Open“от Европейския съюз, са отпуснати повече от 3.4 милиона евро. Проекта стартира още този месец и се очаква се роботите да бъдат завършени до 2020 г.

Програмата се води от Лабораторията по компютърно олицетворение и невронаука (LOCEN), италианската изследователска група, базирана в Рим в Института по когнитивни науки и технологии на италианския Национален съвет за научни изследвания (ISTC-CNR). Проекта за роботите GOAL се подкрепя от три изследователски групи, две от Германия и една от Франция.

"Целта е да се направят роботи, които да са в състояние да учат самостоятелно, да експериментират точно като правят малките деца, на възраст между една и две години, а след това да прилагат новопридобитите си умения", каза координатора на проекта от ISTC-CNR, Джанлука Балтазар.

Независимите роботи на бъдещето ще вземат решение за собствените си цели и няма да бъдат повлияни от изследователския екип, а от преживяванията си и разбира се от любопитството си. Този начин за развитие, ще позволи на роботите да планират самостоятелно изпълнението на задачи, които в момента са далеч от тях, като например подреждане на стаята.

„Тази нова порода роботи с "мозъци" ще развива човешките си умения, което ще им позволи да манипулират средата, според обстоятелствата“, смята Балтазар.

"Роботите на бъдещето ще могат да придобият истински умения. Това ще им позволи, с малко допълнително обучение, да се приучат към нови навици и стратегии за справяне в конкретна ситуация, разбира се съобразени с желанията на потребителите." каза още той.

Чрез комбиниране на механизмите, пряко свързани с вътрешната мотивация и чрез определянето на целите, този  проект прави една огромна стъпка напред в бъдещето на технологиите!

0

Add comment

Load More

Новини Стара Загора Новата перла в репертоара на Старозагорския драматичен театър

Новини Стара Загора В Стара Загора липсват подготвени кадри за бизнес сектора

Водещи Новини Слави Трифонов с ултиматум към народните представители относно референдума!

Новини Стара Загора Старозагорец спечели престижната титла Пожарникар на годината за 2016

Водещи Новини Държавата прави спешна проверка на ТЕЦ - овете в страната!

Новини Стара Загора Портретът на български владетел, нарисуван от старозагореца Гюдженов, ще украси Лувъра

Здраве и Красота Зимата засилва агресията у нас

Спортни Новини Берое с първа домакинска загуба!

Любопитни новини Признаци,че половинката ви поддържа отношения и с други в социалните мрежи!

Новини Стара Загора 7 000 000 лв за обновяване на парк “Аязмото“ в Стара Загора

Водещи Новини Откриха потънал римски кораб на 1800 години!