Румен Петков: Оградното съоръжение на границата е един голям портал


Румен Петков: Оградното съоръжение на границата е един голям портал

 

Оградата по границата е неефективна. Съоръжението прилича повече на портал. Това мнение изказа Румен Петков, зам.-председател на ПП АБВ, по време на пресконференцията, проведена от групата на 6-ти декември.

Според Петков, държавата по никакъв начин не упражнява контрол над строежа на съоръжението. То е лесно преодолимо и некачествено и по- скоро прилича на голям портал, а не на начин да се реши бежанския проблем.

Демира Дичева, зам.-председател на Гражданския съвет към ПП АБВ, добави, че вече месеци наред от групата на АБВ се дават предложения и реални решения за справяне с бежанската криза. Внесено е и предложение за промяна в НК, предвиждащо по- големи наказания за трафикантите на хора и за влизащите през границата бежанци с липсващи документи. Има и предложение за извършване на проверка на граничното оградно съоръжение- къде е, с какво качество е, как се изразходват средствата за него. Все още няма такава проверка, твърди г-жа Дичева.

Според Дичева министър Бъчварова уклончиво отговаря на въпросите, свързани с миграцията, дали съществуват реални заплахи за сигурността на страната. От АБВ смята, че държавата няма  възможността да докаже произхода на мигрантите, преминаващите границата без документи. Не може да се установи също дали документите, които се представят, са точно на човека, който ги носи. Възникват въпросите как се установява дали влизащите в страната мигранти не са от терористични организации, каква е възрастта на преминаващите границата. НЯма и подходящи тестове за това. Точно поради тази причина бежанците се представят за малолетни и така не могат да бъдат екстрадирани.

На пресконференцията бе зададен въпрос, касаещ натиска на президента на Турция Ердоган и неговите заплахи, че ще пусне мигрантите през границата.

От АБВ отговориха, че още в самото начало са предупредили за недлановидната политинка на ЕС за Турция, докато останалите партии си мълчали по въпроса. Премиерът Борисов вместо да се бори за общоевропейска позиция и политика към Турция, се държеше прекалено ласкателно с Ердоган и сега той си позволява да поставя искания, последвани от заплахи за мигрантско нашествие, позволено от Турция. Крайно време е България като член на НАТО и на ЕС да постави някакви искания за своята сигурност.

 

0

Add comment

Load More

Новини Стара Загора Новата перла в репертоара на Старозагорския драматичен театър

Новини Стара Загора В Стара Загора липсват подготвени кадри за бизнес сектора

Водещи Новини Слави Трифонов с ултиматум към народните представители относно референдума!

Новини Стара Загора Старозагорец спечели престижната титла Пожарникар на годината за 2016

Водещи Новини Държавата прави спешна проверка на ТЕЦ - овете в страната!

Новини Стара Загора Портретът на български владетел, нарисуван от старозагореца Гюдженов, ще украси Лувъра

Здраве и Красота Зимата засилва агресията у нас

Спортни Новини Берое с първа домакинска загуба!

Любопитни новини Признаци,че половинката ви поддържа отношения и с други в социалните мрежи!

Новини Стара Загора 7 000 000 лв за обновяване на парк “Аязмото“ в Стара Загора

Водещи Новини Откриха потънал римски кораб на 1800 години!