4 лесни трика с които да подобрите концентрацията си


4 лесни трика с които да подобрите концентрацията си

 

Случвало ли ви се е да прекъснете работата си само за минутка, която да прерасне в цял час. Едно проучване на световно известната компания Microsoft от миналата година откри, че средната продължителност на вниманието при хората е само осем секунди. В основата на проучването, според експериментаторите стоят навлезлите през последното десетилетие смартфони, които лесно разсейват вниманието на потребителите.

Ето 4 начина, които ще подобрят концентрацията ви:

1. Дайте си почивка

На всеки час си давайте поне по една кратка почивка. Въпреки, че може да ви звучи нелогично, изследванията показват, че периодичните почивки улесняват мисленето. При преминаването от трудова дейност към релакс концентрацията се повишава. Защо? Мозъкът постепенно се приучава към получаването на конкретен стимула (да речем, да получава почивка), така че трябва да спрете и да "презаредите" от време на време, за да се запазите концентрацията си.

2. Изключете мобилния си телефон

Едно проучване от Университета в щата Флорида, разкрива, че хората, които по време на работа са получили текстово съобщение или са отговорили на уведомленията си, са направили повече грешки в поставените задачи, отколкото тези, които са били изключили мобилният си телефон. Друга алтернатива е да оставете смартфона си на режим без звук или го оставете далеч от себе си.

3. Вършете само по една дейност

Едновременното вършене на няколко неща, като: ядене, гледане на телевизия и преглеждането на работният доклад, май не са добра идея? Придържайте се най-много към две дейности (най-добре само към една!): Вашият мозък не може да се справи с повече от две задачи едновременно, показва проучване от 2010 г. Защо? Една част от мозъка, наречена междинен префронтален кортекс разпределя работните задачи, а другата половина се фокусира върху втората задача, така реално не оставя място да жонглира с трета.

4. Тренирайте вниманието си

По време на почивките у дома или на работното място, няколко пъти си поемете дълбоко въздух, като в същото време се концентрирайте върху вдишването и издишването. Доказано е, че тази будистка техника помага за подобряване на умствената дейност.

0

Add comment

Load More

Новини Стара Загора Новата перла в репертоара на Старозагорския драматичен театър

Новини Стара Загора В Стара Загора липсват подготвени кадри за бизнес сектора

Водещи Новини Слави Трифонов с ултиматум към народните представители относно референдума!

Новини Стара Загора Старозагорец спечели престижната титла Пожарникар на годината за 2016

Водещи Новини Държавата прави спешна проверка на ТЕЦ - овете в страната!

Новини Стара Загора Портретът на български владетел, нарисуван от старозагореца Гюдженов, ще украси Лувъра

Здраве и Красота Зимата засилва агресията у нас

Спортни Новини Берое с първа домакинска загуба!

Любопитни новини Признаци,че половинката ви поддържа отношения и с други в социалните мрежи!

Новини Стара Загора 7 000 000 лв за обновяване на парк “Аязмото“ в Стара Загора

Водещи Новини Откриха потънал римски кораб на 1800 години!