7 000 000 лв за обновяване на парк “Аязмото“ в Стара Загора


7 000 000 лв за обновяване на парк “Аязмото“ в Стара Загора

 

Предстои пълно обновяване на парк "Митрополит Методий Кусев", познат на всички като „Аязмото“. Финансирането на проекта се осъществява от  Оперативна програма „Региони в растеж“. Тази програма отделя за Стара Загора 52 000 000 лв. Конкретно за паркоустрояване, облагородяване и промяна на физическата среда на „Аязмото“ е заложен бюджет от 7 милиона лв.

Предвижда се да се ремонтират настилките и кътовете, ще бъдат почистени изсъхналите дървета, които представляват опасност за хората, отдъхващи в парка. Ще се изрежат храстите, предвидено е монтиране на осветление, ремонт на фонтаните на каменната алея, коментират starozagorci.com.

В проекта не е предвидена реконструкция на Летния театър, зоопарка, ресторанта на върха, вододайната зона и военния терен.

Ремонт ще бъде направен на детските съоръжения, на Алековия кът. В ремонта участие взима колектив от специалист инженери, архитекти, геодезисти и др.

Работи се върху процедурата за обществена поръчка  за избор на фирма изпълнител. Предвижда се изграждането на поливни системи в района на „Жабките“, игрището по бадмингтон и залата на смеха. Планирано е монтирането на система за видеонаблюдение.

Калдъръмените настилки се предвижда да бъдат възстановени, като за целта ще се използват автентични материали, по думите на екипа, отговарящ за ремонта.

Има идея да бъдат създадени екопътеки и привлекателни туристически маршрути. Предвижда се велоалеи да свързват парка с градската мрежа.

 Имайки предвид, че в парка има уникални растителни видове, вече 2 800 дървета са паспортизирани, прецизно са отбелязани и дърветата, които имат по- особен статут.

„Аязмото“ е първият градски парк от европейски тип в страната. В него могат да се видят кипариси, ливански кедри, черен бор, моливно дърво, алепски бор, гинко, лаврово дърво и други нетрадиционни за нашите ширини растителни видове. Планира се остарелите и загиващи видове на територията на парка да бъдат възстановени.

0

Add comment

Load More

Новини Стара Загора Новата перла в репертоара на Старозагорския драматичен театър

Новини Стара Загора В Стара Загора липсват подготвени кадри за бизнес сектора

Водещи Новини Слави Трифонов с ултиматум към народните представители относно референдума!

Новини Стара Загора Старозагорец спечели престижната титла Пожарникар на годината за 2016

Водещи Новини Държавата прави спешна проверка на ТЕЦ - овете в страната!

Новини Стара Загора Портретът на български владетел, нарисуван от старозагореца Гюдженов, ще украси Лувъра

Здраве и Красота Зимата засилва агресията у нас

Спортни Новини Берое с първа домакинска загуба!

Любопитни новини Признаци,че половинката ви поддържа отношения и с други в социалните мрежи!

Новини Стара Загора 7 000 000 лв за обновяване на парк “Аязмото“ в Стара Загора

Водещи Новини Откриха потънал римски кораб на 1800 години!